Hopp til hovedinnholdet.
KONTAKT OSS
KONTAKT OSS

3 min read

Trygghet ved gruvebåndet – dette er påkrevd

Featured Image

Gruvebånd gjør det lettere å mate materialene inn til pressa, men det gjelder strengere sikkerhetsregler når transportbåndet er nedfelt i gulvet. Du må ha et kontaktløst sikkerhetssystem som sikrer hver enkelt person.

Gruvebånd er supert for innmating av avfall – du slipper løft, og avfallet mates inn på en effektiv og kontrollert måte. Ofte kan man også benytte mindre maskiner som gaffeltrucker i stedet for store hjullastere. Økt produksjon og mindre tidsbruk kan være gull verdt.

Men husk at gruvebånd også introduserer en stor sikkerhetsrisiko sammenliknet med matebunkere som står på bakken. Maskindirektivet krever bruk av berøringsfrie sikkerhetssystemer når innmatingen er nedfelt i gulvet. For horisontale presser er det NS-EN 16252:2012 som gjelder, som stiller krav også til innmatingsløsningene. Siden man ikke setter opp rekkverk når man bruker gruvebånd, er det strenge krav til merking av kanten og hvordan nødstoppbryterne monteres oppover langs kanten av båndet. 

Det er også strenge krav til sikkerhetssystemet. Det du må ha ved bruk av gruvebånd, er et kontaktløst, personlig sikkerhetssystem i form av en intelligent sensor. Alle som beveger seg rundt transportbåndet, skal ha en slik sensor på kroppen som sørger for at transportbåndet stopper automatisk dersom man havner på det. Når uhellet først er ute, er det ikke alltid man har mulighet til å komme seg av eller trykke på en nødstoppknapp. 

(Det finnes ett annet alternativ til kontaktløst sikkerhetssystem: En hold-to-run-funksjon på transportbåndet. Denne funksjonen er kort fortalt en knapp som betjenes av en operatør med utsikt til hele fareområdet. Denne operatøren må fysisk holde knappen inne for å få båndet til å gå. Med andre ord: Ikke et reelt alternativ for de aller fleste.)

Hvordan fungerer sikkerhetssystemet?

Så hvordan fungerer et slikt sikkerhetssystem, og hva skal du se etter når du skal skaffe et?

Kort fortalt fungerer det slik: Hver operatør har en sender festet på kroppen, samtidig som en antenne er trukket rundt transportbåndet. Hvis en operatør kommer inn i antennefeltet, sendes det et umiddelbart nødstopp til pressa – også hvis personen for eksempel er dekket av avfall etter å ha havnet på båndet og/eller er bevisstløs. Transportbåndet stopper umiddelbart, slik at personen ikke havner oppi pressa, og en alarm utløses slik at andre varsles.

Det finnes ulike systemer på markedet, og det er smart å gå for et toppmoderne system med ekstra høy sikkerhetsrating, flerbruksmuligheter og automatiske kontroller.

Doble sikkerhetssystemer

De mest moderne systemene bruker to sendere, slik at systemet kan kontrollere seg selv kontinuerlig. Hvis én sensor da forsvinner, varsles sikkerhetssystemet automatisk. De smarteste sikkerhetsbrikkene har også integrert, automatisk sikkerhetssjekk hvert femtende minutt som måler funksjonalitet og batterinivå, slik at kontinuerlige manuelle sjekker ikke er nødvendig.

Hvis du har disse to sensorene på deg og du beveger deg inn i området rundt pressa, vet systemet at du er på jobb i dag, og at begge sensorene fungerer. Du kan også bruke samme funksjonalitet til å forhindre uautorisert bruk av pressa. Maskinen kan kun startes når en bruker definert som operatør med tillatelse til å starte systemet, befinner seg innenfor rekkevidden til systemet. Man kan også sette opp systemet slik at pressa automatisk går i stopp når vedkommende har vært borte fra driftsområdet en viss tidsperiode.

Du bør også gå for et system som er enkelt å installere, og som integreres problemfritt med de eksisterende systemene deres.

Les også: Den gamle pressa ble god som ny etter overhalingen

Praktisk komfort og frihet fra lading

De beste systemene tilbyr gode valgmuligheter som sørger for at senderne er til minst mulig bry for en operatør i arbeid. De kan komme i form av armbånd, brikker som festes på skoene, eller sensorer som festes med karabinkroker eller snører. Du slipper også å lade dem – i motsetning til eldre sensorer, som må lades daglig.

Fungerer også til kverner, anlegg og sorteringsbånd

Dette sikkerhetssystemet begrenser seg ikke bare til pressa ved et gruvebånd. Det fungerer også utmerket til transportbånd ved kverner og ved sorteringsbånd. Det er fort gjort å bli fristet til å gå opp på transportbåndet for å fikse noe, eller klatre halvveis opp i en kvern for å stake ut rot. Det går ofte bra, men det kan også gå forferdelig dårlig. Selv de mest fornuftige mennesker kan tøye sikkerhetsstrikken ørlite grann mer for hver gang det går bra.

Les også: Manuell eller automatisk innmating til kvern?

En dag går det kanskje ikke bra lenger, og uhellet er ute. Da er det godt å ha et livreddende, intelligent sikkerhetssystem på plass som stopper maskinene automatisk.

Det er viktig å huske på at det er arbeidsgivers ansvar å sørge for at sikkerheten er i henhold til kravene. Dersom dere gjør endringer på maskiner – for eksempel ved å bytte ut et gammelt transportbånd eller en presse, eller bygger om et anlegg – er dere ansvarlige for at maskinen etter endringen tilfredsstiller gjeldende sikkerhetskrav.

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat om sikkerhetssystemer for presser, kverner og anlegg.

Guide til å bygge sorteringsanlegg

 

Likte du denne artikkelen?

Du kan abonnere på bloggen vår og få flere artikler som denne rett i innboksen din!

Våre siste fagartikler

Steco flytter! 🏠 🚚

Vi har spennende nyheter å dele med dere alle! Byggeprosjektet vårt er i rute, og Steco flytter til nye og moderne...

Derfor valgte Lier Billag Steco

Tilgjengelig og proaktiv service har vist seg uvurderlig for renovasjonsspesialisten.

Transportselskapet Lier Billag,...

Trygghet ved gruvebåndet – dette er påkrevd

Gruvebånd gjør det lettere å mate materialene inn til pressa, men det gjelder strengere sikkerhetsregler når...