Skip to the main content.
KONTAKT OSS
KONTAKT OSS

2 min read

Kan jeg kverne marint avfall?

Featured Image

Havbruk og fiskenæring vokser i Norge. Det hoper seg opp avfall i sjøen og fjæra. Kan dette avfallet kvernes? Ja, det kan det – og det bør det! Men du må ha riktig utstyr.

Garn, trosser, mærer, plast, tau, gummi, fiskenæringsavfall og annet søppel som ligger og flyter i sjøen og fjæra – alt dette er marint avfall. Det er ikke opplagt hvordan du løser transport, lagring og håndtering på en forsvarlig og kostnadseffektiv måte når det gjelder avfall fra sjøen. 

La det være sagt med én gang: Hvis du får kvernet dette avfallet og sendt til gjenvinning, har du alt å tjene på det. Etterspørselen er stor og nedstrømsmarkedet godt.

Men dette er en avfallskategori som gjerne består av store volum og konstruksjoner, og ikke minst av solide, seige materialer. Kan det virkelig kvernes?

Lurer du på hvordan du velger riktig kvern til riktig bruk? Da finner du mye nyttig informasjon her.

Hvorfor kverne avfall fra sjøen og fjæra?

Ja, det kan kvernes! Og fordelene er store. Men det er helt avgjørende at du har det rette utstyret, og det skal vi komme tilbake til straks. La oss først ta fordelene ved å kverne marint avfall – punkt for punkt.

1. Du unngår at avfallet blir liggende på deponi, på land eller i vann
Alternativet til kverning er at avfallet blir liggende på deponi og smuldrer opp – eller at det blir liggende og forsøple til lands og til vanns. Marint avfall består dessuten av mange store konstruksjoner, og er dermed dyrt og vanskelig å transportere.

2. Nedstrømsmarkedet er godt
Du kan definitivt sende dette avfallet til resirkulering. Kvernet marint avfall er et vanvittig godt og ettertraktet brenselmateriale. Det fungerer utmerket til blant annet sementproduksjon, som krever ekstreme energikilder. Enkelte fraksjoner, for eksempel forslanger og rør fra havbruk, kan også materialgjenvinnes. Det er med andre ord et lukrativt nedstrømsmarked for deg som kjenner avfallet godt nok til å sende det til resirkulering etter kverning.

3. Du bidrar til et bedre miljø
I dag er det hovedsakelig fossilt brensel som brukes til sementproduksjon. Dette gjør sement til en miljøversting og en av verdens største kilder til CO2-utslipp. Slik trenger det ikke å være. Norges eneste sementprodusent Nordcem har som mål å slutte med fossilt brennstoff og gå fullstendig over til grønne alternativer. Dette er en sirkulærøkonomi du kan bidra til ved å kverne og gjenvinne avfallet fra sjøen.

Hva må til for å kverne marint avfall?

Så hvordan gjør du det? Svaret er enkelt: Du må ha riktig kvern. 

De færreste tradisjonelle kverner tåler drivavfall med sand, stein, grus og skjell. Og de tåler definitivt ikke rustfrie, syrefaste produkter, som naturligvis forekommer i denne fraksjonen. Husk at avfall fra sjøen vil omfatte boltesjakter, braketter, pullerter og mye annet. Å ha denne typen avfall i en fireakselkvern vil være en katastrofe for kverna.

Hvis du skal kverne marint avfall, må kverna ha to spesifikke egenskaper: 

  • Den må være saktegående, siden den kontinuerlig vil treffe harde materialer som er beregnet på å overleve i vann.
  • Den må kutte med stor kraft i stedet for å rive, siden materialet er unormalt seigt og robust. 

Denne superkverna finnes. Se den i aksjon her!

Hvis du ønsker å bli kvitt sjøutstyr og marint avfall på egen hånd, er det utvilsomt en god investering å anskaffe kvern til formålet. Men det er som sagt avgjørende at du velger den riktige kverna med de riktige egenskapene, ellers er investeringen forgjeves.

Vil du snakke kverner med oss? Ta kontakt.

Alt du trenger å vite om kverner

Likte du denne artikkelen?

Du kan abonnere på bloggen vår og få flere artikler som denne rett i innboksen din!

Våre siste fagartikler

Derfor valgte Lier Billag Steco

Tilgjengelig og proaktiv service har vist seg uvurderlig for renovasjonsspesialisten.

Transportselskapet Lier Billag,...

Trygghet ved gruvebåndet – dette er påkrevd

Gruvebånd gjør det lettere å mate materialene inn til pressa, men det gjelder strengere sikkerhetsregler når...

Beskytt arbeidsmiljøet: Bruk av støvavsug i avfallsanlegg

Støv i avfallsanlegg er en konstant utfordring. Støvpartikler som stammer fra forskjellige avfallsfraksjoner kan...