Skip to the main content.
KONTAKT OSS
KONTAKT OSS

4 min read

– Du må tørre å tenke større enn akkurat her og nå

Featured Image

[Video] Restavfallet kan ha større verdi enn du tror. For Terje Høystakli og Romsdalshalvøya Interkommunale Renovasjonsselskap (RIR) ble det nye sorteringsanlegget et veivalg for fremtiden.

 

Det nye ettersorteringsanlegget i Molde kan sortere ut avfall av verdi, som metall og plast, noe som er bra for både miljøet og økonomien. 

– Anlegget med en prislapp på 80 millioner er den største investeringen vi har gjort. Men vi har også spart mye penger på å velge elektriske maskiner, og ved å få betalt for blant annet jern og metall. Det har gitt oss en sirkulærøkonomi der penger kommer tilbake til oss, istedenfor en jevn strøm av bare utgifter, forteller Terje Høystakli i RIR.

Jern- og metallavfall er altså med på å betale det nye anlegget. Det samme gjelder for plast, og da plastfolie spesielt. Der håper Høystakli å kunne oppnå samme effekt etter hvert.

Det nye anlegget sto klar for overtakelse i august 2021. Men la oss skru tiden tilbake tre år, til der RIR startet prosessen med å lage skisser for hånd for å se hvordan et nytt anlegg kunne bli.

– Vi hadde et anlegg der vi produserte alt avfall ute. Så kom det krav fra fylkesmannen om at vi måtte flytte det hele innendørs. Vi måtte altså ha en hall til å gjøre avfallsbehandlingen i, og da begynte ballen med et nytt anlegg å rulle, forteller Høystakli.

Selv har han jobbet med produksjon og LEAN hele livet, og ville gjerne ta inn elektrifisering i anlegget. Hvorvidt de skulle fortsette med diesel innendørs, eller om de skulle ta et elektrisk skritt inn i fremtiden ble et avgjørende veivalg. Steco var en av flere mulige leverandører som kom med i prosessen, ettersom RIR hadde leid en presse her tidligere.

– Vi diskuterte med flere leverandører, og alle hadde ulike tilnærminger og meninger om hva som var lurt. Det var viktig for oss å ta ansvar selv for hva som skulle skje med avfallet vårt, forklarer Høystakli. 

Hans anbefaling, om dere vurderer et slikt anlegg er å bruke tid på å finne ut av hvilke maskiner dere har behov for – både nå og i fremtiden. Du skal være forsiktig med å investere for lite, da er det lett å feildimensjonere. Tør du å gape litt mer, så vil du få mer omsetning på nesten den samme investeringen.

– Snakk med andre og samle inn erfaringer fra flere. Du har mye igjen for å være åpen og skape reell konkurranse. Her ble Steco en viktig støttespiller etter hvert, sier Høystakli som fortsetter: – Vi hadde også lange diskusjoner med dem vi hadde nedstrømsavtale med, for å finne ut av behov og detaljer som de hadde bruk for. Til sammen begynte vi å se for oss hva vi kunne gjøre med avfallet vårt, og for oss var det veldig lurt å snakke med alle involverte parter før beslutningene ble tatt.

I anbudsprosessen kom det inn mange tilbud, hvorav fem ble godkjent. Når valget skulle tas var det viktig at både prisen og løsningen for anlegget var god.

– Steco var uansett så rimelig at de kom godt ut på begge tingene, de hadde beste løsning og beste pris, påpeker Høystakli.

– En sparringspartner med stor kunnskap

Så startet prosessen med å velge og bestille inn de nødvendige maskinene. Her hadde RIR jevnlige møter med Steco underveis.

– Jeg opplevde Steco som veldig gode på dette. De har stor kunnskap om maskiner og avfall, og avfallsbehandling i sin helhet. Det har vært veldig viktig for oss og vi har fått god anledning til å sparre gjennom hele prosessen. Informasjonsflyten har vært veldig god, og jeg fikk alltid raske svar på det jeg lurte på, forteller Høystakli.

Blant annet ville RIR ha en Eddy Current separator for å ta aluminium ut av avfallet. Var det mulig å få til på større kverning enn 300 mm? Terje Høystakli reiste rundt på flere ulike anlegg for å se og lære, og ikke minst hente informasjon til det nye anlegget. Også her var Steco en viktig bidragsyter.

– Fra Steco har jeg fått kontaktinformasjon til anlegg de har satt opp, jeg har fått sett på mye forskjellig utstyr og maskiner, og ikke minst fått se hvordan det faktisk funker i levende live. Det har gitt stor verdi! konstaterer Høystakli.

RIR - Molde

Tør å tenke stort

Jern og metall blir de altså kvitt og får dessuten betaling for. Men hva med resten av avfallet? Her la RIR opp til å ha en opsjon på å kunne levere en vindsikt, en sorteringsmaskin som sorterer avfallet på vekt. Slik kunne de dele opp avfallet i ulike bolker. 

– Det finnes utrolig mye utstyr og muligheter for å ta verdifulle valg for fremtiden. Det gjelder å sette seg godt inn i hvilke muligheter som finnes, og tørre å tenke større enn akkurat her og nå, sier Høystakli. – For oss var det den største investeringen vi noensinne hadde gjort. Nå har vi grunnoppsettet på et sorteringsanlegg, som vi forhåpentlig kan bygge videre på i mange år.

Last ned vår guide om sikkerhetstabber

Brukte 800 liter diesel i uken

RIR har spart mye penger på å kutte ut diesel i produksjonslinjen. De valgte en helelektrisk behandling av husholdningsavfallet. Tidligere gikk det rundt 800 liter diesel i uken, nå bruker anlegget strøm i stedet. Og siden RIR holder til nord for Sognefjorden er ikke strømprisene avskrekkende.

– Vi har matebunkere til sjåførene, og det hele går av seg selv gjennom hele anlegget og kommer ferdig pakket ut som en ball. Da har vi allerede tatt ut jern og metall som vi jo som nevnt kan tjene penger på, sier en tydelig fornøyd Høystakli. 

Da anlegget ble kjørt i gang var Steco på plass for å sørge for at det hele gikk som planlagt. Det var gitt forsikringer på forhånd om oppfølging og hjelp ved behov, men at det skulle være så lett å få tak i Steco var en positiv overraskelse for RIR.

– Det var folk her hele veien! Hver gang vi spurte så kom de, uten spørsmål. Vi har blitt prioritert og det har ekstremt stor verdi for oss, sier Høystakli.

En time til rengjøring og vedlikehold om dagen

Etter tre måneders prøvetid tok RIR over driften av anlegget. Nå – snart ett år senere – hva er status? 

– Vi er veldig godt fornøyd! Dette har gått over all forventning, og vi er i gang med å teste enda mer utstyr fra Steco for å bygge ut anlegget. Det har vært en lett beslutning å ta Steco med videre, siden vi valgte rett leverandør fra starten av. Anlegget fungerer som bare det, vi har hverken driftsstans eller nedetid.

Høystakli tror serviceavtalen har mye med sistnevnte å gjøre. Steco reiser nemlig til Molde fire ganger i året for å gjennomføre service på anlegget. I tillegg bruker RIR-IKS minst en time hver eneste dag på rengjøring og vedlikehold. Resten av tiden kjøres anlegget for fullt.

– Når man gjør en så stor investering som dette, så er det utrolig viktig at vi tar vare på det på en god måte, forklarer Høystakli.

Likte du denne artikkelen?

Du kan abonnere på bloggen vår og få flere artikler som denne rett i innboksen din!

Våre siste fagartikler

Derfor valgte Lier Billag Steco

Tilgjengelig og proaktiv service har vist seg uvurderlig for renovasjonsspesialisten.

Transportselskapet Lier Billag,...

Trygghet ved gruvebåndet – dette er påkrevd

Gruvebånd gjør det lettere å mate materialene inn til pressa, men det gjelder strengere sikkerhetsregler når...

Beskytt arbeidsmiljøet: Bruk av støvavsug i avfallsanlegg

Støv i avfallsanlegg er en konstant utfordring. Støvpartikler som stammer fra forskjellige avfallsfraksjoner kan...