Steconytt

Automatisk brannslukking i kverner

Skrevet av Magnus H. Johannessen | 7.7.2022

At det brenner i en kvern er helt vanlig. Det du vil unngå er at brannen sprer seg til resten av anlegget ditt. Det er her automatisk brannslukking kommer inn.

Unngå spredning til sorteringsanlegget

Selve kvernen tåler små branntilløp som slukkes raskt. Det som ikke tåler høye temperaturer og brann er transportbånd, kabler og annet utstyr du har i nærheten. I tillegg har du sikkert ansatte du vil beskytte fra eventuelle branner og farene det medfører.

Det som er helt sikkert er altså at det kommer til å brenne i kvernen din. Det du vil unngå er at brannen sprer seg til resten av anlegget. Automatisk brannslukking beskytter både de ansatte og resten av anlegget ditt. Dessuten sørger et slukkesystem for at du raskt kan komme opp i normal drift igjen. Nedetiden blir så kort som overhodet mulig, noe vi vet at du setter pris på.

Slik fungerer automatisk brannslukking

Som regel starter slike branner spontant og det er ikke alltid du kan se at det brenner. Tid er utrolig viktig når det først skjer, det handler om å slå brannen ned like raskt som den oppsto. Derfor finnes det automatiske detektorer som «ser» brannen ved hjelp av røyk og varme, og som går inn og skrur av både kvern og resten av anlegget så flammene ikke spres. Slukkesystemet setter også i gang med å pøse vann på brannen for å slukke den.

En skulle tro at slikt utstyr var pålagt, men det er det ikke. Vår erfaring tilsier dog at om du ønsker å få forsikring på utstyret og anlegget ditt, så vil det ofte komme et krav fra forsikringsselskapet om å ha automatisk brannslukking på plass.

Hvor mye vann kreves?

Dette er noe vi blir spurt om ganske ofte. For å ha automatisk brannslukking så må kvernen være koblet på en vannkilde. Det kan være en reell utfordring for noen, for tilgang på vann er ikke så lett alle steder. Svaret vi kan gi er at du trenger en kapasitet på 450 liter i minuttet – det er med andre ord ganske mye mer enn du har i en vanlig husstand.

Tiltak som hindrer brann

  • Forsortering – plukke ut batterier og gassflasker av ymse sorter
  • Gi god informasjon til avfallsprodusenten (dette er ofte husholdningene)
  • Gode alternative løsninger for innlevering av brannfarlig avfall
  • Automatiske slukkesystemer
  • Brannslukking må være knyttet opp mot styringssystemet – så brannen ikke transporteres inn i resten av anlegget